Наша школа долучилася до Міжнародної акції "Тризуб - це Україна", в рамках якої було проведено флеш-моб./Files/images/DSC00252.JPG

Кожен висловлює любов до України по-своєму/Files/images/DSC00245.JPG

«Минула довга сотня літ,
А він –
Із мармуру й граніту
Знов сходить в люди,
Будить світ
І переможно йде по світу!»

Тарас Шевченко — це не минуле, Тарас Шевченко — це сьогодення, він важливий і для тих, хто живе тепер, і для молодих, хто тільки починає своє життя, і для старших, і для всіх тих, хто хоч якось асоціює себе з Україною.

/Files/images/DSC00246.JPG

Протягом року в школі багато проведено патріотичних акцій. Але акція, яка проведена сьогодні, вирізняється своєю масштабністю та неповторюваністю. Адже цей літературний патріотичний флеш-моб об’єднав в собі дві події: Шевченківські дні та день добровольця. А також об’єднав всіх дітей, небайдужих до сьогоднішніх подій та майбутнього України. Діти всі разом вивчили та прочитали звернення Великого Кобзаря до українського народу із твору «І мертвим, і живим, і ненародженим землякам своїм», які залишаються актуальними завжди. Адже, там, де не забувають своїх героїв, завжди будуть нові.

8 Березня в школі

/Files/images/DSC00221.JPG

З ледь відчутним весняним подихом приходить до нас чудове жіноче свято – 8 Березня. Цей день несе у світ ніжність і красу. Адже усе найдорожче, що є у нашому житті – щастя, радість, надія, кохання, пов’язане з жінкою.
До свята жіночої краси в школі пройшов святковий концерт. Cлова-вітання, вірші, пісні та танцювальні постановки радували глядачів.

/Files/images/DSC00222.JPGА на завершення усіх присутніх гарною серенадою привітали учні 9-Б класу, разом з класним керівником Денщиковим Ю.В.

Любов — найвище в світі почуття.

Вона нам щиро серце зігріває.
Й народжує саме земне життя
І краще від любові — не буває!

/Files/images/DSC00057.JPG

В школі сьогодні повсюди повітряні кульки у формі сердечок та квіти — це одна з ознак того, що сьогодні День Святого Валентина. Хоч ставлення до цього свята досить неоднозначне: старше покоління, інколи, категорично проти його святкування, а молодь чекає на 14 лютого з нетерпінням. Ми вирішили в школі все-таки святкувати День усіх закоханих. Для цього створили атмосферу доброзичливості, тепла, поваги один до одного. А також підготували та провели для учнів 8-11 –х класів конкурсно-розважальну програму «З любові починається життя, любов — найкраще в світі почуття».

/Files/images/DSC00084.JPG

Учасники програми створювали чарівні вітальні валентинки, демонстрували свої знання іноземних мов, так як освідчувалися в коханні на різних мовах, співали серенади…. Одним словом: весело та приємно провели всі разом післяурочний час.

Вечір зустрічі шкільних друзів

Щороку, на початку лютого, за доброю традицією, наш навчальний заклад гостинно зустрічає своїх вихованців на вечорі – зустрічі шкільних друзів. Сьогодні до школи завітали випускники – ювіляри – 2007, 2012 років та наймолодші випускники – 2016. В теплій, доброзичливій атмосфері випускники обмінялися враженнями, спогадами про шкільні безтурботні роки та планами на майбутнє.

/Files/images/222.jpg

Учні нашої школи відвідали Черкаський гуманітарно-правовий ліцей з метою участі в турнірі юних правознавців, який був організований викладачами Харківської юридичної академії ім . Ярослава Мудрого. Чекаємо достойних результатів)

Інтерактивний-урок "Мандруй по мережі безпечно"

7 лютого 2017 року у світі відзначається День безпечного Інтернету під гаслом: «Будь зі мною: об’єднаймося для кращого Інтернету». Інтернет є таким, яким ми створюємо його щодня: він є кращий і доброзичливий настільки, наскільки кожний з нас є ввічливим та позитивним.
Працівники дитячої бібліотеки разом з учителями Смілянської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №5 також цього дня провели для учнів 4-Б та 5-6-х класів урок-безпеки в Інтернеті. Школярі дізналися більше про історію появи першого комп’ютера, подорожували стежками мережі Інтернет, переконалися в тому, що треба бути обережними, користуючись світовою «паутиною» та обов’язково пам‘ятати правила безпечної роботи в мережі Інтернет.

/Files/images/111.jpg

Профілактична робота серед учнів школи

/Files/images/2.jpg

13 лютого працівник Смілянського районного відділу Управління ДСНС Лисенко Ірина завітала до школи № 5 з метою профілактики пожежної безпеки. Учням 1-х класів інспектор розповіла основні правила пожежної безпеки, підступність пустощів під час ожеледиці. Окремо наголосила на забороні перебування дітей на кризі. Також продемонструвала макет застарілого боєприпасу та розповіла школярам порядок дій при виявленні вибухонебезпечних предметів.

Благодійність у школі/Files/images/SAM_3226.JPG

Про благодійність не прийнято говорити, бо тоді це стає схожим на якусь рекламу. Проте я хочу розповісти про доброту, небайдужість, підтримку учнів нашої школи, а відповідно, і їх батьків, які постійно роблять корисні та добрі справи для інших людей.

Григорій Сковорода сказав: «Що може бути шкідливіше за людину, котра володіє знаннями найскладніших наук, але не має доброго серця». Ми – вчителі, батьки, разом прагнемо виховати гармонійну особистість в кожній дитині./Files/images/SAM_3233.JPG

А благодійність, в свою чергу, має великий виховний вплив на дитину. Благодійність пробуджує в кожному із нас почуття співучасті, співпереживання і відповідальності за те, що відбувається поруч з нами.

Зараз учні та батьки школи знову не залишилися осторонь підтримки воїнів на сході України. Ми всі разом сплели маскувальну сітку та зібрали 18 ящиків з продуктами харчування, які передали волонтерам міста, в особі Миколайчука Григорія, для наших воїнів. Разом з цим, діти передали свої малюнки, сувеніри-обереги. Хочеться всім подякувати та побажати удачі, сили, віри та любові. /Files/images/SAM_3257.JPG

День Соборності України в школі/Files/images/DSC09918.JPG

З нагоди відзначення Дня Соборності України для учнів школи було проведено заходи інформаційного, просвітницького та виховного характеру.
22.01.2017 старшокласники взяли участь в міських заходах. Разом з учнями інших шкіл на центральній площі міста утворили символічний «живий» ланцюг та взяли участь у виставці стіннівок до Дня Соборності України.

/Files/images/DSC09976.JPG

Загальношкільне святкування Дня Соборності відбулося 23.01.2017. У школі були проведені тематичні виховні години, виставка літератури в шкільній бібліотеці та святкова лінійка. Учні школи підготували флешмоб, який закінчився масовим акапельним виконанням гімну України і живим ланцюгом єднання. На перерві в фойє школи цілий день лунали патріотичні пісні про Україну.

Крім того, з 16.01.2017 по 26.01.2017 учні школи плели маскувальну сітку для передачі воїнам АТО.

/Files/images/DSC09677.JPG

Профорієнтаційна робота в закладі

В рамках проведення профорієнтаційної роботи для учнів 9-Б, 10 та 11-А класів керівником напрямку ЮніорБанк від ПриватБанку Вовченко Андрієм Григоровичем 19.01.2017 було проведено уроки фінансової грамотності. Старшокласники познайомилися з еволюцією грошей, особливостями сучасної фінансової системи світу та України. Крім того, учні долучилися до дискусії «Майбутнє грошей», де вирішували питання, який вид грошей (електронні чи паперові) є менш затратними та доцільними в майбутньому. Андрій Григорович навчив учнів 9-11 класів економити кошти та досягати своїх фінансових мрій.

/Files/images/DSC09921.JPG

Крім того учні 11-Б класу, після закінчення уроків, відвідали такий же урок, але, безпосередньо, в відділенні ПриватБанку. Одинадцятикласникам розповіли про внутрішнє життя банку, продемонстрували роботу терміналів, апаратів для підрахунку та перевірки коштів. В учнів школи залишилися незабутні враження і, що особливо важливо, безцінний досвід, який їм знадобиться в майбутньому.


Свято Андрія в школі №5

День святого Андрія Первозванного припадає на 13 грудня. Стародавня християнська легенда каже, що апостол Андрій Первозванний проповідував християнство на узбережжі Чорного моря та в околицях нашої столиці - Києві. В народі ще це свято називають Калита, яке відкриває зимові передріздв'яні дійства.

Щороку у нашій школі учні та педагогічні працівники готуються до свят народного календаря. У ш/Files/images/20161213_081547.jpg/Files/images/20161213_161758.jpgколі проводяться різноманітні заходи. 13.12.2016 всіх учнів, які святкують 13 грудня день ангела адміністрація закладу зустрічала в фойє школи смачними бубликами. А учень 10 класу Новицький Андрій, який святкує цього дня ще й свій День народження, отримав в подарунок маленьку калиту.

На великій перерві для учні 5-11 класів лідери учнівського самоврядування підготували народне дійство – кусання калити та розважальні конкурси. Вихователь групи продовженого дня Гончаренко Л.С. з учнями 1-х класів провела Андріївські вечорниці. Усі з гарним настроєм повернулися додому.

/Files/images/DSC09827.JPGДень Збройних сил України

У 2016 році Україна відзначає 25-річницю Збройних сил України, шлях становлення яких був тернистим. Проте наша армія вигартувалась на полях бою та на сьогодні стала найкращою армією Європи. До Дня Збройних сил України в школі були проведені виховні години, інформаційні хвилинки. Вчитель історії та правознавства Денщиков Ю.В. підготував для учнів 5-11 класів в фойє школи цікаву презентацію на тему: «Образ захисника України». Діти розширили свої знання про воїнів скіфів, воєнів Київської Русі, часів Козаччини, воїнів XX століття та образ сучасних захисників України. Патріотичні пісні та влучні вислови зачепили «за живе» /Files/images/DSC09834.JPGвсіх присутніх на заході, адже народна мудрість каже «Історію пишуть не чорнилами».

Вибори президента школи/Files/images/20161010_081121.jpg

13 жовтня 2016 року в Смілянській спеціалізованій школі I-III ступенів №5 відбулися вибори президента школи. Ним став учень 10 класу Хнейне Себастьян Джозеф.

Олімпійський тиждень

/Files/images/DSC09297.JPG

У Смілянській спеціалізованій школі I-III ступенів №5 з 12.09.2016 по 16.09.2016 проходив Олімпійський тиждень. Метою проведеного тижня було визначено поширення ідей олімпійського руху в Україні, активізації фізкультурно-масової роботи в навчальному закладі, формування у дітей мотивацій до здорового способу життя, виховання учнів на гуманістичних ідеалах олімпізму.

Усі заходи в рамках Олімпійського тижня проведено в позаурочний час, цікаво й змістовно. Учителі творчо підійшли до їх організації та проведення. Кожному заходу, який проводився, передувала ретельна підготовка, тому діти із задоволенням взяли участь у проведенні конкурсів, змагань, ігор.

В шкільній бібліотеці було організовано книжкову виставку «Історія Олімпійського/Files/images/DSC09307 (1).JPG/Files/images/DSC09342 (1).JPG руху», завдяки якій учні школи могли розширити свої знання з історії олімпійських видів спорту. Педагогом-організатором Лебединською Л.І. було проведено шкільну урочисту лінійку по відкриттю Олімпійського тижня, на якій було презентовано учням школи тенісні столи та оголошено початок шкільної спартакіади по настільному тенісу, яка триватиме до кінця вересня 2016 року (відповідальний вчитель фізичної культури Хоменчук А.В.). Також на лінійці було проведено рекламну акцію позашкільних гуртків та секцій ДЮСШ та БДЮТ «До Ваших послуг».

Протягом Олімпійського тижня, щоранку, відбувалися музичні зарядки, які проводили учні школи. Старшокласники дуже творчо підійшли до цієї задачі, тому зарядки були досить активними та жвавими. Учні школи взяли активну участь у конкурсі малюнку на асфальті «З спортом ми на «Ти» та в конкурсі стіннівок «Мій товариш спорт».

В рамках тижня відбувся День здоров’я на стадіон Юність (2-4 класи) та в міський парк (5-11 класи). Вчителі початкових класів провели для учнів 2-4 класів естафетні змагання «Старти надій». Для учнів 5-8 класів вчитель фізичної культури Хоменчук А.В., разом з педагогом-організатором Лебединською Л.І. провели рухливий пізнавальний квест. В нижній частині парку для старшокласників (9-11 класи) вчитель фізичної культури Шинкаренко Л.І. підготувала «Веселі старти».

Тиждень безпеки руху дітей

У Смілянській спеціалізованій школі I-III ступенів №5 з 05.09.2016 по 09.09.2016 проходив Тиждень безпеки руху дітей.

/Files/images/DSC09287.JPGЗ метою поширення теоретичних знань з правил дорожнього руху, під час вищезазначеного тижня було проведено книжкову виставку в шкільній бібліотеці «Правила дорожнього руху – твої правила».

Педагогом-організатором Лебединською Л.І. та учнями 10 класу було підготовлено виступ агітбригади юних інспекторів дорожнього руху на тему: «Твій друг – дорожній рух» для учнів 1-4 класів та для вихованців дошкільних навчальних закладів №№17, 23. Разом з казковими героями Зеброю, світлофором Моргайком та Регулювальником для учнів 1-х класів проведено практичне заняття по правилах дорожнього руху на перехресті вулиць Свердлова та Незалежності.

Учні 1-11 класів взяли участь у виставці малюнків «Про безпеку руху дбай, життя захищай». Найактивнішими були учні 1-А класу (класний керівник Левченко О.О.). Цікаву колективну роботу підготували учні 4-А класу (класний керівник Артеменко С.Ю.).

/Files/images/DSC09411.JPGПроведено виховні заходи на класних виховних годинах класними керівниками 1-11 класів. Сюжетно-рольову гру «Червоний, жовтий, зелений» провела для учнів 1-А класу класний керівник Левченко О.О., для учнів 1-Б класу класним керівником Коваленко Т.В. було проведено ярмарок загадок «Мій друг світлофор». Литвин О.В. провела для учнів 2-А класу гру-подорож «Будеш знати правила дорожнього руху, збережеш найцінніше – життя і здоров’я». Захоплюючим та пізнавальним був аукціони знань «Я- пішохід», який провела для учнів 2-Б класний керівник Карчевська А.А. Учні 2-В класу разом з класним керівником Корсакевич С.А. узагальнили свої знання під час виховної години «Абетка безпеки дітей на дорозі». Годину спілкування «Абетка пішохода – розроблення схеми безпечного руху дитини від школи додому» провела для учнів 3-А класу класний керівник Григор С.В. Учні 3-Б класу поринули в цікаву інтерактивну гру «Твій друг – безпечний рух» (класний керівник Стеценко І.Л.). Артеменко С.Ю. разом з учнями 4-А класу розширили свої знання про залізничний транспорт під час екскурсії до залізничної станції імені Т.Г.Шевченка. Класним керівником 4-Б класу Мельник Н.В. було проведено виховну бесіду на тему: «Хто такі юні інспектори руху?». Учні 5-А класу в ігрові формі повторили правила дорожнього руху під час виховної бесіди «Обов’язки та права пішоходів» (класний керівник Яковлєва І.О.). В той час як учні 5-Б класу розширили свої знання про дорожні знаки під час інтерактивного заходу «У країні дорожніх знаків» (класний керівник Роговець І.О.). Шевченко Л.В. провела для учнів 6-А класу бесіду на тему: «Правила вуличного руху». Учні 6-Б класу разом з класним керівником Царь Т.М. розширили знання про безпеку руху, а також вивчили правила руху велосипедистів під час бесіди на тему: «Безпека руху велосипедистів». Новочуб Л.В. провела для учнів 7 класу креативний та пізнавальний захід «Чи знаєш ти Правила Дорожнього руху». Цікаву гру-подорож «Дорожньо-транспортні пригоди» презентувала для учнів 8-А класу класний керівник Михальченко О.П. Учні 8-Б класу переглянули цікавий підбір відео матеріалів під час виховної бесіди «Безпечне перехрестя» (класний керівник Рибаченко О.В. Класним керівником 9-А класу Козирєвою О.А. було проведено усний журнал «Майбутні водії». Учні 9-Б класу узагальнили свої знання під час вікторини «Безпека дорожнього руху – це життя» (класний керівник Денщиков Ю.В.). Битько Ю.В. підготувала для учнів 10 класу статистику дорожньо-транспортних пригод та повідомила її під час години спілкування на тему: «Небезпека на дорогах». Класним керівником 11-А класу Галущенко Т.В. було проведено тренінг «Автомобіль, дорога, пішохід». А учні 11-Б класу разом з класним керівником Кірієнко І.В. долучилися до диспуту «Я іду по дорозі». Слід відзначити, що більшість класних керівників креактивно та творчо підійшли до розробки виховних заходів.

Цікава екскурсія до світу тварин

Ось і закінчилося веселе, безтурботне літо. Знову шкільний дзвоник покликав учнів до школи. Для учнів 4-А класу Смілянської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №5 ( вчитель Артеменко С.Ю.) розпочалося цікаве життя. Щодня нові відкриття, можливість проявити свої таланти, вдосконалити набуті уміння. /Files/images/фотографія1604.jpg

1 вересня діти пригадали правила безпеки життєдіяльності та правила поведінки учнів під час навчально-виховного процесу. А 2 вересня закріпили на практиці правила дорожнього руху пішоходів під час екскурсії на виставку екзотичних тварин та рослин. Діти одержали нові знання про земноводних, спостерігали за годуванням тварин та переглянули цікаве відео. Тепер свої знання зможуть застосувати на уроках з основ здоров’я та природознавства.

Шаховий турнір

12.12.2015 у Смілянській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №5 проходив турнір на особистісну першість міста Сміли з шахів серед дітей віком до 10 років.

У вищезазначеному турнірі взяло участь 38 учнів шкіл міста, гуртківці Будинку дитячої та юнацької творчості, із них 13 учнів з школи №5.

За підсумками 7 учнів школи №5 вибороли призові місця, а саме:

І місце

Аносов Кирило учень 2-Б класу;

Безсонна Поліна учениця 1-А класу;

ІІ місце

Тодорова Вікторія учениця 2-А класу;

ІІІ місце

Кікалов Артем учень 2-А класу;

Хатейкін Антон 1-Б клас;

Ткаченко Анна учениця 2-Б класу;

Федун Валерія учениця 1-Б класу.

/Files/images/SDC17641.JPG

/Files/images/SDC17642 - копия.JPG


День толерантності

16 листопада в усьому світі відзначається Міжнаро́дний день толера́нтності. Його запровадили у 1995 за рішенням ЮНЕСКО . Саме цього дня ухвалили Декларацію принципів терпимості . У ній йдеться про рівність усіх людей , незалежно від їхнього віросповідання , етнічної належності чи кольору шкіри . Ці принципи закріпили у Загальній декларації прав людини , що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації , недопущення геноциду і покарання за нього.

Толерантність - це терпимість до чужого способу життя, поведінки, думок, почуттів, звичаїв, ідей.

У цей Міжнародний день толерантності учні 4-а класу школи разом зі своїм класним керівником Левченко О.О. брали участь та були активними учасниками заходу «Від серця до серця, хай йде доброта», який проводився у дитячій міській бібліотеці.

Крім того, у закладі були проведені виховні години, День ввічливих слів, флеш-моб «Будь уважний до ближнього».


/Files/images/Сілко 2.jpg/Files/images/Сілко.jpg

VI Всеукраїнська учнівська конференція «Мовний образ сучасного українця»


9 листопада, в рамках відзначення Дня української писемності та мови, у Черкаській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №28 відбулася VI Всеукраїнська учнівська конференція «Мовний образ сучасного українця».

Учасниками цієї конференції були й учні Смілянської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №5 Сілко Анастасія та Коломієць Тетяна разом з учителем української мови та літератури Галущенко Тетяною Вікторівною.

На конференції наукові дослідження з вищезазначеної теми представили делегати зі Скандинавської гімназії м. Києва, Смілянського НВК «Загальноосвітньої школи І ступеня – гімназії ім. В.Т. Сенатора», Смілянської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №5, Канівської гімназії ім. І.Я. Франка, Першої міської гімназії м. Черкас, Черкаських гімназій №9,31, Черкаських спеціалізованих шкіл №3,20,28, загальноосвітніх шкіл № 2,5,7, 21,22,26,30 та НВК №34 м. Черкас, студенти філологічного факультету Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького.

Учасники конференції працювали у секціях, де усі представили свої дослідження.

Під час підсумкового засідання учасники конференції (учителі та учні) отримали сертифікати за якісну підготовку. Були визначені кращі доповідачі серед них і учениця 10-Б класу нашої школи Сілко Анастасія.

Учасники конференції підготували звернення до українців, у якому закликали боротися за чистоту нашої мови, плекати й збагачувати її, говорити рідною нам мовою у повсякденному житті та спонукати до цього усіх оточуючих.

Директор школи В.П.Остапенко


Саме під такою назвою довготривалого проекту проходить цикл занять гуртка «Цікава математика» (керівник Коломиза Наталія Миколаївна) Смілянської спеціалізованої школи №5.

На першому занятті за темою «Великі кішки» найактивніші гуртківці Гладиш Максим(7-Б клас), Міщенко Софія(7-Б клас), Петренко Максим(7-А клас), Строгецька Ірина(7-А клас) запропонували до розв’язування дітям власно складені задачі за фактами із життя тварин, ознайомили із цікавими розповідями- презентаціями. Члени гуртка «Цікава інформатика» (керівник Кірієнко Інна Вікторівна) Пасіченко Влад та Демідовський Артем (учні 9-Б класу) створили вікторину «Найрозумніший». Наймолодші гуртківці, учні 4-А класу (класний керівник Левченко О.О.), підготували газети «Світ тварин», фотовиставку з улюбленцями, організували виставку тварин. На занятті гуртка почесним гостем став лікар-ветеринар Кущенко Євген Вікторович, який багато цікавого розповів з власного досвіду, дав відповіді на запитання дітлахів, навів приклади необхідності вивчення математики в школі.

Свою проектну роботу гуртківці продовжили під час осінніх канікул. «Тварини-машини» – назва наступної презентації проекту. Діти двома групами старшокласників та початківців відвідали конезавод м. Жашкова . Багато цікавого побачили та почули з вуст екскурсовода про життя коней-красенів. Вже на території заводу діти складали задачі стосовно обчислювання років життя коней, кількості корму, необхідного тварині на добу, площі проживання тварин. Учні побачили як тренуються коні у манежі та на тренажері, долають бар’єри. Школярі мали змогу погладити коней, пригостити їх солодощами, покататися верхом та пограти на території заводу в боулінг.

Крім того, гуртківці відвідали каньйон смт. Буки. Дивовижна природа вразила неповторною красою. Огляд місцевості почали з плотини, де була побудована одна із перших ГЕС на Україні. На оглядовому майданчику побачили гарні види на водопад, вир, розвалини вітряка та міст. Далі від водопаду рухалися повз річки Гірський Тікич, спостерігаючи за вражаючими краєвидами, знайомилися із скалами та історією походження каньйону.

Ще однією цікавинкою екскурсійного дня було відвідування історико-краєзнавчого музею м. Шпола. Різноманітні вишиті рушники, знаряддя праці, ткацький верстат, старовинний посуд, перші радіо, магнітофон, радіола, комп’ютер, гроші країн світу побачили діти в музеї та з вуст екскурсовода почули як всіма цими речами користувалися наші предки. Діти побували в залах пам’яті Великої Вітчизняної війни та війни в Афганістані, побачили особисті речі солдат та їх командирів.

Усі моменти проведених екскурсій тісно перепліталися з вивченим теоретичним матеріалом шкільної програми. Вдало організована подорож дала змогу вчителям та екскурсоводам показати тісний зв’язок математики, історії, біології, географії, українознавства з повсякденним життям та практичним застосуванням придбаних знань. Корисно і цікаво! Тепер гуртківці готують фотоколаж з «цікавинками» побаченого та новими задачами курсу математики. Незабаром наступна презентація проекту. Тож успіхів та натхнення творчим вчителям та учням!

Ми побували у каньйоні

І бачили великі скали.

Одну тримали у долонях

Від вражень уночі не спали.

Лебединська Л.І., педагог-організатор

Зустріч з волонтером

Вже стало доброю традицією допомагати воїнам, які перебувають на Сході держави, захищають нашу рідну землю. Серед захисників нашої держави є і колишні учні нашої школи це Біловчук І.С., Карло А.П., Хоцинський Роман, Богодюк Дмитро, Драч Ярослав, Луценко Євгеній, Капшук Владислав.

/Files/images/DSC06084.JPG

Уже вдруге 05.02.2015 у Смілянську спеціалізовану школу І-ІІІ ступенів №5 завітали волонтери, друзі нашого колишнього учня Карла А.П.

/Files/images/DSC06098.JPG

Квас Олександр Леонідович вручив подяку, передав слова вітання та сказав добрі слова вдячності, розповів про Андрія, про події на сході, показав фотографії, які зроблені у зоні АТО на яких зображені наші земляки.

/Files/images/DSC06099.JPG

Учні школи розповіли власні вірші, заспівали пісні, побажали воїнам швидкого повернення до рідних домівок.

Директор школи Валентина Остапенко

Вшанування загиблих воїнів

29.01.2015 адміністрація, вчителі, учні та батьки Смілянської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №5 вшанували загиблих воїнів, які захищали наше рідне місто Смілу від німецько-фашистських загарбників.

/Files/images/DSC06039.JPG

Біля обеліску слави було проведено мітинг пам’яті, покладено квіти.

/Files/images/DSC06044.JPG

Крім того, учні школи разом зі своїми класними керівниками поклали квіти до пам’ятника загиблим воїнам на вулиці Фурманова.

/Files/images/DSC06045.JPG

Приємно те, що незважаючи на канікули взяли участь у вищезазначеному заході більше 50 учнів школи, а саме учні 2-А, 5, 6-А, 6-Б, 7-Б, 9-А, 9-Б, 10, 11 класів на чолі із своїми класними керівниками Артеменко С.Ю., Новочуб Л.В., Михальченко О.П., Рибаченко О.В., Денщиковим Ю.В., Галущенко Т.В., Кірієнко І.В., Галетою О.С., Цар Т.М.

Директор школи Валентина Остапенко

«Поспішай творити добро!»

27.11.2014 у Смілянській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №5 відбулося відкрите засідання лідерів учнівського самоврядування. Засідання проходило у формі круглого столу за участю дітей з обмеженими можливостями.

/Files/images/DSC05511.JPG

Захід було організовано та проведено заступником директора з виховної роботи Моргун М.В., завідувачем бібліотеки Плотніковою О.В., педагогом – організатором Лебединською Л.І. в рамках проекту «Моральний вибір».

/Files/images/DSC05517.JPG

Тема круглого столу «Милосердя – чи потрібне воно в наш час?», це питання є досить актуальним сьогодні в системі виховної роботи школи. Метою засідання було розкрити поняття «милосердя», як однієї з основних духовно – моральних якостей людини, вчити учнів усвідомлювати свої вчинки та нести за них відповідальність, виховувати необхідність робити добро.

/Files/images/DSC05526.JPG

Цікаві та змістовні форми роботи, мультимедійна підтримка допомогли створити атмосферу довіри та активізувати лідерів учнівського самоврядування в обговоренні проблемних питань, які були поставлені.

У підготовці до засідання учні школи виготовили «сердечка» добра та милосердя з побажаннями. У кінці заходу учасникам було запропоновано «творити добро» вже зараз, після чого всі присутні вийшли на вуличну акцію з плакатом «Поспішай творити добро!» учні дарували перехожим «сердечка» добра та милосердя.

/Files/images/DSC05528.JPG

Організатори круглого столу мали на меті донести активу учнівського самоврядування школи необхідність передати меседж «Поспішай творити добро!» в учнівські колективи своїх класів.

Директор Смілянської спеціалізованої

школи І-ІІІ ступенів №5

Остапенко Валентина Павлівна

День Гідності та Свободи

21 листопада 2014 року адміністрацією Смілянської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №5, учителями, учнями школи була проведена виховна година біля пам’ятного знака Героїв Небесній сотні до Дня Гідності та Свободи.

/Files/images/DSC05476.JPG

Вчитель історії Смілянської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №5 Денщиков Ю.В. розповів учням 7-А класу про свято присвячене двом революціям – Помаранчевій, 2004-го року, і Революції Гідності, яка змінила країну в листопаді 2013 року.

/Files/images/DSC05477.JPG

Присутні вшанували хвилиною мовчання героїв загиблих під час масових акцій протесту у листопаді 2013 – лютому 2014 року.

Учениця 1-А класу Денщикова Олександра та учні 7-А класу розповіли патріотичні вірші, поклали квіти до пам’ятного знаку, заспівали гімн України.

/Files/images/DSC05478.JPG

Зворушливим було те, що мешканці та гості міста не проходили осторонь, а зупинялися послухати вчителів, учнів, заспівати спільно з учасниками виховної години Гімн України.

Директор Смілянської спеціалізованої

школи І-ІІІ ступенів №5

Остапенко В.П.

«Свята Заступнице! Пречиста Діво!»

Величне християнське і національне свято Покрови Пресвятої Богородиці, що для нас, українців, є символом зв’язку поколінь, невмирущості героїчних традицій нашого народу, завітало і на поріг Смілянської спеціалізованої школи №5.

/Files/images/IMG_1129.jpg

В затишній по – святковому убраній залі, уквітчаній ніжними осінніми квітами та золотавим листям клена завідувач шкільною бібліотекою Плотнікова О.В., разом з вчителем світової літератури та російської мови Бітько Ю.В., створили незабутню атмосферу духовності. Особливого внутрішнього стану учасникам та гостям заходу надавали ікони з образами Пречистої Божої Матері.

/Files/images/IMG_1134.jpg

Ведучі (Касян Ліля, Бузюк Вікторія – 8-А), читачі – декламатори (Демиденко Дарія, Хом’якова Софія, Рибаченко Маргарита – 7-А), а також учасники інсценівки (Чубатенко Крістіна, Нечаєва Юлія, Капиця Анастасія – 7-А) за допомогою проникливих ліричних рядків під супровід класичної мелодії, цікавого народознавчого та історико – краєзнавчого матеріалу познайомили гостей свята, учнів 7-8 класів, із змістом та значенням свята Покрови.

/Files/images/IMG_1146.jpg

Плотнікова О.В. згадала історичні події далекої Візантійської епохи, з якої походить коріння великого православного та національного українського свята, а також зробила екскурс в історію Смілянського храму, збудованого на честь Святої Покрови. Бітько Ю.В. донесла значення заступницької любові Божої Матері до всіх людей за допомогою презентації «Богородичні ікони».

/Files/images/IMG_1149.jpg

Учениця 11 класу Смілянської спеціалізованої

школи І-ІІІ ступенів №5 Мисник Галина

План роботи шкільного центру дозвілля

Смілянської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №5

на літніх канікулах

Дата проведення Час проведення Назва заходу Відповідальний
24.06.2014 8.30-11.30 Літературна гра «Сторінками цікавих книг» Рухливі ігри на спортивному майданчику Битько Ю.В.
26.06.2014 8.30-11.30 «Цікаві факти з життя математиків» Рухливі ігри на спортивному майданчику Бондаренко Н.Ю.
01.07.2014 8.30-11.30 Концерт-гра «У світі українських народних пісень літнього циклу» Рухливі ігри на спортивному майданчику Приходькина К.І.
03.07.2014 8.30-11.30 Конкурс плакатів «Збережемо природу» Рухливі ігри на спортивному майданчику Яковлева І.О.
08.07.2014 8.30-11.30 «Екскурсія по Лондону» Рухливі ігри на спортивному майданчику Шевченко Л.В.
10.07.2014 8.30-11.30 Вікторина «Чи знаєте ви англійську літературу?» Рухливі ігри на спортивному майданчику Шевченко Л.В.
15.07.2014 8.30-11.30 Бесіда «Бережи здоров'я змолоду» Рухливі ігри на спортивному майданчику Моргун М.В.
17.07.2014 8.30-11.30 Подорож в країну «Математика» Рухливі ігри на спортивному майданчику Моргун М.В.
22.07.2014 8.30-11.30 Бесіда-гра «Безпечна прогулянка до лісу» Рухливі ігри на спортивному майданчику Моргун М.В.
24.07.2014 8.30-11.30 Школа «Світлофора-моргайка» Рухливі ігри на спортивному майданчику Моргун М.В.
29.07.2014 8.30-11.30 «Відкрий для себе Черкащину» Рухливі ігри на спортивному майданчику Новочуб Л.В.
31.07.2014 8.30-11.30 Майстерня «Своїми руками» Волошун О.І.
05.08.2014 8.30-11.30 «Приготуємо сніданок для мами» Волошун Н.В.
07.08.2014 8.30-11.30 «Подорож Великою Британією» Кисленко Т.Г.
12.08.2014 8.30-11.30 Мистецтво в творчому світі Т.Г.Шевченка Рухливі ігри на спортивному майданчику Галущенко Т.В.
14.08.2014 8.30-11.30 Бесіда «З природою живи у дружбі» Клименко Л.В.
19.08.2014 8.30-11.30 «Хімія-це цікаво» Рухливі ігри на спортивному майданчику Галета О.С.
21.08.2014 8.30-11.30 «Як зробити стіннівку» Рухливі ігри на спортивному майданчику Грищенко П.І.
26.08.2014 8.30-11.30 Військово-патріотична гра «Зірниця» Денщиков Ю.В.
28.08.2014 8.30-11.30 Вікторина «Цікава математика» Рухливі ігри на спортивному майданчику Козирєва О.Р.

Про атестацію

21.03.2014 у Смілянській школі І-ІІІ ступенів №5 відбулося засідання шкільної атестаційної комісії. Успішно проатестувалися вісім педагогів нашої школи. Атестаційна комісія детально проаналізувала діяльність педагогічних працівників у міжатестаційний період та прийняла виважені, об’єктивні рішення.

Про підписання угоди

27 лютого 2014 року підписано угоду про співпрацю та спільну діяльність між Смілянською спеціалізованою школою І-ІІІ ступенів №5 Смілянської міської ради Черкаської області та Черкаською спеціалізованою школою І-ІІІ ступенів №28 Черкаської міської ради Черкаської області.

Предметом даної діяльності у реалізації державної політики в галузі освіти. Школи зацікавлені у співробітництві в сфері навчання, виховання та організації дозвілля учнів обох навчальних закладів.

Про науково-практичну конференцію.

27.02.2014 директор Смілянської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №5 Остапенко В.П., заступник директора з навчально-виховної роботи Іванов С.В. та учениця 10 класу Мисник Галина взяли участь у науково-практичній конференції та тему: «Постать Т.Г.Шевченка і його творчість в контексті світової літератури та культури», яка проходила у Черкаській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №28.

Мисник Галина презентувала виступ на тему: «Постать Т.Г.Шевченка і його творчість в контексті світової літератури», а також свій вірш за що була нагороджена сертифікатом та енциклопедією.

Про участь у засіданні міського громадського, молодіжного активу

20.03.2014 директор Смілянської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №5 Остапенко В.П., педагог-організатор Лебединська Л.І., президент школи Ширкунова Ніна, лідери учнівського самоврядування школи Гадалова Ірина та Мисник Галина брали участь у засіданні міського громадського, молодіжного активу. Під час засідання було нагороджено ученицю 10 класу Мисник Галину почесною грамотою управління освіти, молоді та спорту за І місце у міському етапі обласного конкурсу юних поетів Черкащини «Тарасовими шляхами». Також директору школи було вручено м’яч за активну участь учнів школи у спортивно-масових заходах.

Про батьківський лекторій

21.03.2014 у актовому залі Смілянської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №5 відбулося засідання батьківського лекторію. У лекторії взяли участь директор школи Остапенко В.П., заступник директора з виховної роботи Моргун М.В., педагог-організатор Лебединська Л.І., лікар фтизіопульмонолог Демків К.М., класні керівники, батьки учнів 1-11 класів.

Демків К.М. прочитав лекцію на тему: «Боротьба з туберкульозом в Україні», дав відповіді на запитання батьків щодо профілактики туберкульозу, підвищення імунітету у дітей.

Діти проти війни

У Смілянській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №5 з 10.03.2014 по 18.03.2014 було проведено конкурс малюнків «Діти за мир в Україні».

Роботи учнів розміщено на шкільному стенді, кращі роботи передані у виконавчий комітет Смілянської міської ради.

Кожен учень, який брав участь у конкурсі намагався закликати дорослих до миру і єднання.

Активними учасниками вищезазначеного конкурсу стали учні 1-А, 1-Б, 5-А, 5-Б, 6-Б, 8-Б, 9-А класів.

Про шаховий турнір

Під час весняних канікул 24.03.2014 у Смілянській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №5 було проведено міжшкільний шаховий турнір серед учнів шкіл міста та вихованців дошкільних навчальних закладів.

Шахи - гра, що розвиває мислення

"Без шахів не можна уявити повноцінного

виховання розумових здібностей і пам'яті ..."

В. Сухомлинський

Шахи - ідеальний вид спорту, в якому дитина не зламає руку, не вивихне ногу і не отримає ніяких травм. Коріння шахової гри сягає в сиву давнину. Ця гра – символ людського розуму та міркування. Існує багато легенд і переказів про історію і походження шахів, висувають різні гіпотези, проходять суперечки між вченими. Першу наукову доповідь з історії шахів датують 1719 роком. Її виголосив вчений французької Академії наук Ферет у присутності короля Франції Людовика XV. Але тільки в XX столітті шахи стали дійсно популярним видом спорту, здобувши прихильників у багатьох країнах світу не тільки серед дорослих, але і серед дітей. Шахи для дітей - це ж не тільки гра, що приносить задоволення, а й ефективний засіб для розумового розвитку.

Долучитися дітям нашої школи, та й інших навчальних закладів, допомагає талановитий тренер з шахів Будинку дитячої та юнацької творчості Карчевський А.А.

Так, як наша школа працює над реалізацією програми «Школа сприяння здоров’ю», то ми вирішили і весняні канікули провести під гаслом «Спорт – це здоров’я». Так перший день канікул зібрав у стінах школи уже знаних шахістів та шахістів-початківців, серед яких було проведено міжшкільний турнір з шахів. До цих змагань Анатолій Арсентійович долучив і самого найменшого шахіста Карпаня Радомира.

Дві години тривали шахові баталії і ось нарешті омріяна перемога, яку вибороли в запеклій спортивній боротьбі Андрієнко Кирило учень загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №10 та Сідорова Мар’яна учениця школи колегіуму №3.

Активними шахістами серед учнів Смілянської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №5 були Брати Данілови із 6-Б класу, Новицький Андрій із 7-А класу, Єрмілов Гавріїл з 5-А, Борщ Єлизавета з 3-Б та Проценко Дар’я з 2-Б класу. Дуже приємно, що шахи – це гра і для хлопчиків, і для дівчаток. Це ми побачили з перемоги.

Дипломи переможцям та подяки всім учасникам турніру урочисто вручили директор Смілянської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №5 Остапенко В.П. та тренер з шахів Карчевський А.А.

А зараз я хочу звернутися до всієї учнівської молоді міста : «Грайте в шахи для свого розвитку, для перемоги, адже гра в шахи допомагає виробити стриманість, посидючість, цілеспрямованість, зібраність, уважність; покращує пам’ять, розширює загальний кругозір, вчить порівнювати, аналізувати, прогнозувати, узагальнювати в групи, розвиває логічне мислення і формує просторове орієнтування; допомагає загальному розвитку особистості, розвиває фантазію».

Тож бажаю всім успіхів і нових перемог!!!

Інженер людських душ – А.С.Макаренко

31.05.2013 р. в спеціалізованій школі І – ІІІ ступенів №5 м. Сміли пройшли педагогічні читання, присвячені 125 – річчю від дня народження Антона Семеновича Макаренка.

З великою та змістовною доповіддю виступила вчитель української мови та літератури Лузан Наталія Олександрівна. Вона розповіла про життєвий та творчий шлях великого педагога, письменника, одного з фундаторів системи дитячо – підлітково – дитячого виховання. Наталія Олександрівна зазначила, що діяльність А.С.Макаренка на сучасному етапі осмислюється по – новому, з його педагогічної спадщини запозичується передове і позитивне.

/Files/images/31052013082.jpg

Завідувач шкільною бібліотекою Плотнікова Олена Володимирівна докладно зупинилася на літературній спадщині А.С. Макаренка.

Цікавою була розповідь вчителів про створення «Педагогічної поеми», «Книги для батьків» та літературних творів педагога – новатора.

В педагогічних читаннях взяли участь директор школи Остапенко Валентина Павлівна, завуч з навчально – виховної роботи Іванов Сергій Вікторович.

По закінченню педагогічних читань всі з задоволенням переглянули науково – популярний фільм «А.С. Макаренко».

Завідувач бібліотекою О.В.Плотнікова

Відповідальність починається з мене

Будь-які шкідливі звички не лише руйнують волю людини, але й негативно впливають на її здоров’я, знижують працездатність та скорочують тривалість життя.

Саме тому волонтери Смілянської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №5 долучилися до Всеукраїнської акції «Відповідальність починається з мене». В рамках акції в школі пройшов тиждень фізкультури та спорту, який включав щоденне проведення ранкової зарядки на свіжому повітрі, рухливі та танцювальні перерви, конкурс малюнків на асфальті «Молодь обирає здоров’я», випуск інформаційно-просвітницьких бюлетнів та буклетів, спортивний квест «Бути здоровим – це модно», змагання та ігри, спортивне родинне свято «Тато, мама, я – спортивна сім’я».

/Files/images/DSC02267.JPG

За підсумками проведеного тижня найактивнішими учасниками у спортивному квесті була команда учнів 7-Б класу, класний керівник Яковлєва І.О. та команда учнів 6-Б класу, класний керівник Денщиков Ю.В.; у родинному святі перемогла команда Левченків ( 2-А клас) та збірна команда сімей Мойсів та Поліщуків( 2-А клас). Слід відзначити групу підтримки батьків та дітей 1-А, 1-Б, 2-А, 3-А класів.

Учасники волонтерського загону школи «Люди великого серця» провели опитування серед старшокласників школи «Шкідливі звички в моєму житті».

Метою даного заходу було донести до кожного респондента про наслідки шкідливих звичок, їх пагубний вплив на здоров’я людини.

/Files/images/DSC02264.JPG

Таким чином небайдужа та активна молодь нашої школи намагалась долучити всіх до здорового способу життя та нагадати ще раз і ще про те, що відповідальність за своє здоров’я кожен несе самостійно!

Педагог-організатор

Лариса Лебединська

Кiлькiсть переглядiв: 1035